Molnár Róbert

Színész/Bábművész

Nevem Molnár Róbert, 1981. március 9.-én születtem Újvidéken. Az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Középiskola után, 2001-ben felvételt nyertem az újvidéki Müvészeti Akadémia (Akademija Umetnosti, Novi Sad) szinész tagozatára.

Egyetemi éveim során, mialatt részt vettem az Újvidéki Szinház és a vajdasági Tanyaszinház előadásaiban,melyekkel számos fesztiválra és szemlére eljuthattam, felismertem, hogy a prózai szinház eszköztára, más szinházi müfajok és irányzatok elemeivel egyre gyakrabban bővül és a kortárs szinház már a sokoldalú alkotót kivánja előadásaiban.Ez a felismerés arra ösztönzött, hogy tovább kutassam és tanuljam a szinpadi kifejezésformákat, eszközöket és technikákat.

Tanulmányaim lehallgatását követően 2005-ben a pécsi Bóbita Bábszinházhoz szerződtem.Ezt a döntést tudatosan hoztam meg, hiszen a bábmüvészet mind a szinház és képzőmüvészet ötvözete mindig is vonzott,de ez által teret is kaptam, hogy szakmailag tovább továbbfejlődhessek.Rendkivül hasznos időt töltöttem ott,mert különböző bábszinházi technikák és számos, a szinház által szervezett mühely mellett, egy új, számomra addig még nem tapasztalt szinpadi világot ismerhettem meg,amiben megmutathatók olyan szinpadi helyzeteket, melyeket a kőszinházban csak a kimondott szóval idézhetünk meg..Nemmellesleg itt ismertem meg pályám eggyik meghatározó alakját,Peter Pashovot,a vizuális szegényszinház megalkotóját, aki igen nagy hatással volt további müvészeti tevékenységemre.

2007-től,hogy eleget tehessek más szinházak és müvészeti intézmények meghivásának, felbontottam a Bóbita Bábszinházzal a szerződésem és szabadúszó szinészként folytattam a pályám. Ebben a státuszban müködöm a mai napig is.Az Újvidéki Szinház Diákszinpadának megalakulásától,mind az egyetemi tanulmányaim kezdetéig, tagja voltam.Rendkivül fontosnak tartom az ilyen jellegü intézmények, csoportok müködését, mivel a szinház ma már nem csak az előadómüvészet de az önfejlesztés területén is számos lehetőséget kinál. Ezért több szinházi szerep mellett egy csoportot is vállaltam a diákszinpadon, amivel kezdetét vette a pedagógiai munkásságom is.Azóta számos hazai és külföldi diákszinjátszó csoportal dolgoztam és több fesztiválon,táborban vettem részt csoportvezető pedagógusként.

2009-ben ismét külföld kinált lehetőséget új szakmai kihivásoknak. Vendégmüvészként a temesvári Csiki Gergely Állami Mgyar Szinházban dolgozhattam megint  Peter pashoval,akkor már nem csak mint a darab szereplője, hanem mint a rendező munkatársa is. Az itt született Amor Omnia cimü nagysikerü előadással számos európai és nemzetközi fesztiválra jutottam el, ami nagyban bövitette a szakmai látáskörömet és kapcsolatrendszeremet.Ugyanebben az évben meghivást kaptam a Szatmárnémeti Északi Szinház Harag György társulatának bábtagozatára ahol egy tiz napos mühelymunkát tartottam az addig szerzett bábszinházi és gyermekszinházi tapasztalataimból.

2010-ben Újvidéken megalapitottam az Ámon Stúdiót, azzal a céllal, hogy olyan szinházi és müvészeti rendezvényeket szervezzünk,melyek ritkák vagy egyáltalán nem szerepelnek a vajdasági és a regionális kulturális palettán. Az Ámon Stúdió több bábszinházi és tantermi előadást valamint számos müvészeti mühelyt valósitott meg hivatásos és amatőr alkotóknak eggyaránt.Az egyre sürübb külföldi munkáim miatt 2013-ban átadtam a szinház vezetését az akkor már,mint az Ámon Stúdió tájolási programját ellátó bábszinházi csapatnak.Azóta Vándor Bábszinház néven müködik és játszik vajdaság szerte.

Az Ámon Stúdióval  párhuzamosan kezdetét vette egy több éves szoros eggyüttmüködés a zalaegerszegi Griff Bábszinházzal.A Griff Bábszinház akkori vezetője, Horváth Károly egy olyan gyermekszinházi koncepciót alkotott meg, melyben igen rangos és hiteles müvészekkel dolgozhattam eggyütt.Mivel az akkori vezetőség igen nagy hangsúlyt fektetett a zenés szinházi előadásokra, lehetőségem lett kipróbálnom magam az opera müfajában is, de még számos úttörő bábtechnikával is kisérletezhettem.

2014-ben a Kolozsvári Állami Magyar Szinháznál dolgoztam.Itt egy próbafolyamat forditója és egyben a rendező munkatársaként jegyzem munkámat. Ugyanebben az évben megkezdődik a szlovéniai Theatre ComPannonia–val való eggyüttmüködésem. 2015-ben társalapítója lettem a Vamabász – Vajdasági Magyar Bábszínháznak, amely első bemutatójára készül.

Szinházi mühelyek:

  - Fodor Tamás szinházi mühelyek (2003)

  - Tompa Gábor szinházi mühelyek(2005)

  - Peter Pashow szinházi mühelyek(2007)

  - Szloboda Tibor szinházi mühelyek(2014)

 

Általam vezetett szinházi mühelyek :

  - tárgypoetika és az emberi test animációja. (Szatmárnémeti)

  - szinpadi viszonyrendzerek,a mozgás és árny szinhronizálása. (Góbi Rita társulata Budapest)

 

Fontosabb szerepeim :

  - W.Shakespeare : Rómeó és Júlia, Paris . Rendező: Szloboda Tibor, Újvidéki Szinház diákszinpada.

  - Wörösmarty Mihály : Csongor és Tünde, Tudós. Rendező: Szloboda Tibor, Újvidéki Szinház diákszinpada.

  - Madách Imre : Az ember tragédiája, Lucifer. Rendező: Puskás Zoltán, Újvidéki Szinház diákszinpada.

  - Line Knutzon : Közeleg az idő, John. Rendező: László Sándor , Újvidéki Szinház .

  - Dés László-Geszti Péter : A dzsungel könyve, Ká. Rendező: Puskás Zoltán, Újvidéki Szinház.

  - Kárpáti Péter : Tóth Feri, Disznó, Rendezö: Puskás Zoltán, Tanyaszinház.

  - W.Shakespeare : A windsori vig nők, Bárgyú békebiró. Rendezö: Mezei Zoltán, Tanyaszinház.

  - Domonkos István: Via italia, Elemér. Rendezö: Mezei Kinga, Újvidéki Szinház.

  - Dobozy Imre-Korognai Károly: A tizedes meg a többiek, SS hadnagy. Rendező: Lavró Ferenc, Újvidéki Szinház

  - Aaron Blumm: Hamlett halott, Ofélija. Rendező: Puskás Zoltán, Újvidéki Szinház.

  - Hamvai Kornél: Hóhérok hava, Főnök. Rendező: László Sándor, Újvidéki Szinház.

  - Harold Pinter: A gondnok, A gondnok. Rendező: Antal Attila, Promena Teatar (Újvidék)

  - Zalán Tibor: Rigócsőr király, Király. Rendező: Kuthy Ágnes,Bóbita Bábszinház (Pécs).

  - Peter Pashov és Zheni Pashova: Amor Omnia, a festő. Rendező: peter Pashow, Csiki Gergely Állami Magyar Szinház(Temesvár)

  - Pintér Béla: A sütemények királynője, Zolika. Rendező: Lőrincz Zsuzsa, Griff Bábszinház (Zalaegerszeg)

  - Khaled-Abdo Szaida – Kárpáti István: Csizmás kandúr, A legkisebb. Rendező: Kárpáti István, Griff Bábszinház (Zalaegerszeg)

  - Mohácsi István: A furulyás. Konkoly, a furulyás. Rendező: Lőrincz Zsuzsa, Griff Bábszinház (Zalaegerszeg)

  - Horváth Károly – Parti Nagy Lajos: Gulliver Lilliputban, Gulliver. Rendező: Árkosi Árpád, Griff Bábszinház (Zalaegerszeg)

 

Filmszerepeim:

- Játsz, Antal Attila filmje

 

Rendezéseim :

- Kárpáti Péter: Pájinkás János. Újvidéki Szinház Diákszinpada

- Bagossy László: A sötétben látó tündér. Ámon Stúdió

- Levelek, a kishekyes csata 165.évfordulójára készült emlékelőadás(Kishegyes)